fbpx

5 причини да използвате предпазен колан, докато шофирате

Използването на предпазни колани е една от темите, които винаги са вълнували настоящи водачи и бъдещи кандидат-шофьори. По закон носенето на предпазни колани по време на шофиране е задължително, а глобите не са никак малки.

Това е и причината, когато се запишете на шофьорски курс,това да е първото нещо, което автоинструкторът ще ви накара да направите.

За ползите и вредите от носенето на колан по време на шофиране навярно сте чували много. Много шофьори все още са убедени, че транспортната им безопасност не се влияе от това дали ще си поставят, или не предпазен колан.

Тук обаче ще се спрем върху конкретните 5 причини, поради които да използвате предпазни колани, въпреки ширещите се мнения против.

Предпазните колани ще ви предпазят от нараняване в случай на сблъсък

Скоростта, с която се движи автомобилът, е тази, с която се движите и вие, както и всички пътници в автомобила. В случай на инцидент, колата ще спре внезапно, но тялото ви ще продължи напред, поради силата на инерцията.

Ако не сте закопчани с колан, тялото ви ще изхвърчи напред, а това ще нанесе множество наранявания. В случай че скоростта е твърде висока, можете да си представите за какво “изхвърчане” става въпрос.

Противниците на коланите ще кажат, че при сблъсък има вероятност коланът да нарани ползващия го. Ако ударът е прекалено силен, това не е изключено. Но в случай че не носите колан, травмите могат да са много по-тежки, а в много случаи и опасни за живота.

Предпазните колани не пречат на шофирането ви

Коланите са едни от най-простите, но ефективни приспособления, създавани някога. Много от противниците им твърдят, че те ограничават движенията по време на шофиране. Това по никакъв начин не кореспондира с реалността.

Съвременните колани, интегрирани в автомобилите, са проектирани така, че да не създават каквито и да било неудобства на ползващите ги. Те се разтягат и прибират свободно при естествените движения на водача. Проектирани са така, че ограничаващата им функция да се активира при рязка промяна в скоростта на тялото напред.

Предпазните колани не са опасни при потъващ и/или горящ автомобил

Отново сред противниците на слагането на колани битува мнението, че в случай на потъващ и/или горящ автомобил, коланите могат да създадат допълнителна опасност за пътуващите.

Истината е, че системата им е проектирана така, че коланът да се освободи с едно натискане на бутон. Шансовете системата за освобождаване на колана да блокира са минимални, да не кажем нулеви. Бъдете разумни и отговорни на пътя – поставянето на предпазен колан по време на движение може да се окаже животоспасяващ фактор.

Поставянето на колана отнема секунди, които могат да ви костват сериозни наранявания и дори живота

Поставянето на колана не е задача, която да ви струва твърде много усилия или пък време. Поставянето му отнема секунди и е добре да си изградите навик да го поставяте, независимо дали сте пътник, или водач в автомобила.

Да излетите от автомобила и/или да ударите главата си във волана, само защото не сте си поставили колана, е грешка, която може да ви коства сериозни травми, а в определени случаи и живота.

Въздушните възглавници сами по себе си не са достатъчни, за да ви предпазят при удар

Мнозина са на мнение, че в случай на удар, въздушните възглавници са напълно достатъчни, за да ви предпазят от травми. Уви, това не така по две основни причини.

Първата е, че в повечето съвременни автомобили системата на въздушните възглавници и тази на коланите са свързани. Т.е. ако нямате поставен колан, въздушните възглавници може и да не се активират.

Втората причина е, че при много силни удари контактът между лицето и горната част на тялото и въздушната възглавница може да доведе до травми. В случай че сте с предпазен колан, намалявате силата на удара между тялото и лицето ви и включилата се въздушна възглавница.