fbpx

5 причини да запишем шофьорски курс през зимата

Редица кандидат-водачи се записват на шофьорски курс през лятото, водени от идеята, че това е по-удачният вариант, става ли въпрос за кормуване. Когато обаче настъпи зимата, на тях им се налага да приложат наученото в напълно непозната за тях среда, каквато е пътната настилка с падането на първия сняг.

Едни са принудени да се учат в движение, други приключват с шофирането до пукването на пролетта. Необходимостта от придобиване на ключови умения за шофиране, които може да предложи само зимният период, не бива да бъде пренебрегната. Тук обобщаваме 5 ключови причини защо да запишем шофьорски курс през зимата е по-добрия вариант.

Придобивате умения за управление в неблагоприятна пътна обстановка

Безопасното управление на автомобила върху хлъзгава пътна настилка е едно от най-трудните неща, които кандидат-шофьорът следва да научи. За неблагоприятния ефект “зимно шофиране” влияят комплексност от фактори. Те са видими и с просто око – влага, сняг, лед, намалена видимост. Това са все условия, които са в състояние да повлияят върху поведението на автомобила, силно зависими от реакциите на водача.

Вариантите пред шофьорите са два – труден и лесен. Трудният е да се учат в движение. Това важи за тези, придобили право да шофират в приятните летни дни. Другият – далеч по-лесен вариант, важи за тези, които обмислят да започнат ли шофьорски курс сега, или да изчакат пролетта. Отговорът е: започнете сега, тъй като шофирането с инструктор през зимата ще ви запознае с ключови умения за управление при неблагоприятни зимни условия.

Тук бихме могли да откроим:

  • Правилно маневриране на автомобила при хлъзгава пътна настилка;
  • Запазване контрол върху управляваното МПС, дори когато поднесе на пътя;
  • Минимизиране рисковете от предизвикването на ПТП, които са често срещано явление през този период от годината, именно поради липсата на умения.

Шофирате при намалена видимост

И лятото може да завали дъжд или да се разрази буря, които да намалят драстично видимостта. Надали обаче атмосферните условия тогава биха ви предложили пълна картина като през зимата. Тук визираме наличието на снеговалеж и мъгла. Тези фактори са предпоставка за създаване на наистина силно намалена видимост, а когато става въпрос за шофиране при такива условия, водачите следва да са много внимателни.

Имате възможността да шофирате в тъмната част на денонощието

Много малко кандидат-водачи имат шанса да шофират в тъмната част на денонощието. В случай че ще провеждате курсовете си след работно време, в студените месеци се стъмва рано, така че със сигурност ще имате тази възможност.

Шофирането по тъмно също има своите специфики. Кормувайки през зимата, отново ще научите важните моменти по лесния начин – с професионалист до вас. Това е по-добрият вариант, отколкото по метода “проба-грешка”. А и последният може да бъде доста опасен, става ли въпрос за шофиране.

Научавате повече за параметрите на автомобила през зимата

Поддръжката на МПС-то през лятото драстично се различава от това през зимата. При подготовка на автомобила за шофиране в зимна обстановка съществуват редица параметри, които следва да съобрази всеки водач, за да е сигурен за безопасността си на пътя. Ситуациите, с които ще се сблъскате на пътя по време на кормуване, със сигурност ще ви помогнат да запомните ключови детайли.

Такива могат да бъдат проверка на охладителна течност, нейната подходяща температура при движение на автомобила, функционалност на чистачките, течност за чистачки и съотношенията при разреждане с вода при различни стойности на температурата на въздуха, зимни гуми, светлини и други. Разбира се когато говорим за МПС от категория B/Б/, за МПС от категория C и категория D/Д/, всичко е далеч по-сложно. Иначе учени по теория, знанията за тях трудно биха предизвикали особени впечатления, но приложени практически, със сигурност ще оставят трайна следа.

Ставате по-смели и се чувствате уверени, дори при шофиране в екстремни ситуации

Последната, но не по важност причина да запишете на курс през зимата, е придобиваната смелост за шофиране, независимо от условията навън. Много млади и неопитни водачи отказват да шофират в зимно време поради страх, че не биха могли да овладеят автомобила при хлъзгава настилка.

По-смелите излизат на пътя с придружител – опитен шофьор, който да ги насочва, а съвсем неуверените прибират колите, чакайки стопяването на снега. Ако не искате да сте от последните, записването на курс през зимата може да доведе до постигането на най-добри резултати. При това не само по отношение на чисто техническа част във връзка с управлението на автомобила, но и въздействието на психологическо ниво в положителна посока.