fbpx

4 шофьорски навика, които увреждат автомобила ви

След няколко месеца зад волана много от водачите изграждат определен набор от навици при управлението на автомобила, които смятат за безпогрешни. След преминаването на шофьорския курс, наученото може да бъде заменено с нови и погрешни навици за кратко време. Истината е, че голяма част от тях могат да нанесат сериозни щети на управляваното от тях МПС. Начинът, по който се управлява автомобилът, оказва влияние върху безпроблемната му служба занапред.

Кои са 4-те шофьорски навика, които увреждат автомобила ви, без дори да се замисляте? Отговорите обобщаваме накратко в следващите редове.

Често натискате педала на спирачката

Младите, а и по-опитни шофьори, всъщност натискат педала на спирчката много по-често, отколкото е необходимо. Причината е, че при шофиране най-често в градски условия, не спазват необходимата дистанция. Същото важи и за шофиране извън града, въпреки че честотата на спиране там е една идея по-малка.

Неслучайно по време на практическото обучение по управление на автомобил курсистите се учат да намаляват скоростта на автомобила със смяна на предавките. Честото натискане на педала на спирачката е в състояние да доведе до проблеми със спирачната система, породени от преждевременното износване на компонентите ѝ.

Игнориране на изкуствени и естествени неравности

Окачването на автомобила определено е здраво, но в никакъв случай не е предназначено за интензивните натоварвания, които предизвикат неравностите на пътя. Много водачи, убедени в издръжливостта на автомобила си, пренебрегват неравностите по пътя. Легналите полицаи имат определена функция, поставени там, и тя е да накара шофьора  да намали скоростта и да премине през тях на по-ниска предавка.

Много водачи минават с висока скорост по тях, както и през дупки и други пътни неравности, без да намаляват скоростта. Това е изключително вредно за окачването на автомобила, от една страна, а и опасно, тъй като пренебрегването на изкуствени неравности може да доведе до сериозни пътни инциденти.

Ако искате да осигурите максимално дълъг експлоатационен живот на окачването на своето МПС, преминавайте през неравностите със съобразена скорост.

Претоварване с багаж

Сред топ 4 вредни шофьорски навика се нарежда и претоварването на автомобила. Всеки компонент в МПС-то е проектиран така, че да понесе определено максимално тегло на натоварване. При преминаване на границата на товароносимостта вреди могат да бъдат нанесени върху комплексен набор от компоненти и системи, в т.ч. двигател, кормилно управление, трансмисия, окачването и гумите.

Дърпането на тежко ремарке не е за всяка кола. Само някои видове автомобили като пикапи, джипове и т.н. са в състояние да се справят с тази нелека задача. Малките автомобили, характеризиращи се по-малка мощност и габарити, просто не са предназначени за такива натоварвания. Опитвайки се да ги превърнете в моторно средство за пренос на големи обеми товари, рискувате да ги повредите, а ремонтните дейности от този тип никак не са евтини.

Поддържане на високи обороти при все още студен двигател

Докато не стигне своята оптимална работна температура от около 90 градуса, автомобилният двигател не е в състояние да реализира пълния си капацитет. Експерти от областта на автомобилизма съветват водачите да не развиват над 2000 оборота в минута, преди двигателят да е достигнал гореспомената температура.

Това ще рече, че поне през първите между 3 и 5 км е добре да поддържате скорост от до 50 км/ч. По този начин ще дадете шанс на автомобила си загрее, без да го претоварвате, а оттам ще се оптимизират и всичките му останали функции.