fbpx

Съвети и добри шофьорски практики за начинаещите на пътя

На база на дългогодишните наблюдения на Автошкола ВОЛАН, създадохме списък с най-често подценяваните фактори, влияещи на поведението на младите (новите) шофьори.

Да станете шофьори навярно е била една от мечтите ви в гимназията, която само след кратка теоретична подготовка и около месец практика зад волана с инструктор може да се окаже факт.

Уви, придобиването на свидетелство за управление на моторно превозно средство е само един документ, който официализира правото ви да шофирате. Истината е, че са нужни няколко месеца опит зад волана, за да придобиете уменията, които са ви нужни, за да добиете нужната увереност на пътя.

Повечето начинаещи шофьори добиват увереност твърде рано, стават безстрашни на пътя, а това е и добре, и не чак толкова добре. От една страна, защото прекалената увереност в собствените ни умения зад волана може да се окаже лъжлива. От друга страна, липсата на вяра във възможностите ви може да ви накара да се откажете от шофирането. Ето защо всичко трябва да е в рамките на нормалното.

Тук обобщаваме няколко добри шофьорски практики, които ще помогнат на начинаещите на пътя да пазят както себе си, така и всички участници в движението.

Проверявайте състоянието на автомобила си

Да следите техническото състояние на автомобила си редовно е предпоставка за безопасно и надеждно пътуване, независимо дали става въпрос за кратки, или дълги пътувания. Погрижете се за гумите си и съобразността им спрямо сезона – зимни и летни. Проверявайте нивата на различните видове течности в колата – спирачна, охладителна, маслo и т.н. В случай че установите проблеми, обърнете се към оторизиран автосервиз за съдействие.

Поддържайте дистанция

Младите водачи често забравят ключови съвети, споделени им по време на шофирането с инструктора. Поддържането на достатъчно голяма дистанция е един от моментите, който не бива да забравяте, оставайки сами на пътя. Поддържаната дистанция е отговорна за избягването на опасни ситуации, в случай че настилката е хлъзгава (мокра, заснежена, заледена) и автомобилът пред вас спре рязко.

Проверявайте огледалата

Друг много важен момент от шофирането, който новобранците често забравят, е да гледат в огледалата. Спомнете си какво ви казваше инструкторът по време на кормуването. Огледалата (задно и странични) трябва да се гледат периодично, за да сте насяно какво се случва на пътя. Когато предстои изпреварване и/или престрояване в съседна лента[1] , огледалата имат ключова роля за безопасността ви и тази на останалите.

Съобразявайте се с пътната настилка

Младите водачи често нямат преценка за това кога пътната настилка е опасна и кога не чак толкова. Затова ние ви съветваме, когато сте млад (нов) шофьор, да сте особено внимателни при хлъзгава или неравна настилка и разбира се да се съобразявате стриктно с ограниченията на скоростта. Високите скорости погубват стотици човешки животи и статистиката продължава да бъде все така тревожна. Мокрите пътища винаги са опасни. Това обаче не означава, че сухият път е безопасен. Бъдете внимателни!

Телефонът не е добра компания, когато сте на пътя

Секунда невнимание на пътя би могла да ви коства създаването на ПТП, от което изходът може да бъде фатален. И опитни, и млади водачи трябва да знаят, че докато шофират, телефонът не трябва да отнема вниманието им. Дори и да се налага да говорите по-често по телефона – или отбийте на удобно и безопасно за целта място, или използвайте слушалки/високоговорител.

Шофирането е отговорност към всеки един участник в движението. Всички, които застават зад волана, носят отговорност преди всичко за себе си, а и за останалите участници в движението. Шофирайте разумно!


линк “как да сменяме безопасни пътните ленти през зимата?”