fbpx

Избор на първи автомобил за нов шофьор – на какво да обърнем внимание?

Първият и може би най-труден момент от мечтата да станеш шофьор вече е отминал – изпитът по теория и практика за придобиване на правото да управляваш МПС. Е, сега на дневен ред идва друг, не по-малко важен момент – изборът на първа кола за нов шофьор.

Тръпката от покупката на нов автомобил е едновременно трудно, но и вълнуващо преживяване. Търсенето на принципа “харесвам – не харесвам” често не води до удовлетворяващ резултат. В този ред на мисли, тук обобщаваме 4 съвета, въз основа на които да направиш най-правилния избор на първа кола.

Цената има значение

Скъпият автомобил не е за предпочитане, независимо с какъв бюджет разполагаш, става ли въпрос за кола на нов водач. Идеалният избор в случая би бил автомобил от среден ценови клас. Твърде скъпата кола, освен с висока първоначална инвестиция, е свързана и със скъпа последваща поддръжка. Новобранците на пътя може да са изключително предпазливи, поради страха от шофирането на този етап, но първите опити на пътя винаги са свързани с нанасянето на леки щети по автомобила – одраскване, счупено огледало и т.н.

Тези на пръв поглед безобидни щети, нанесени върху автомобил от висок клас, струват в пъти повече, отколкото същите, когато трябва да се отстранят от возило в средния клас например.

Твърде евтината кола също не е най-добрият избор. Може да изисква твърде много ремонти впоследствие, които да обезсмислят ниската първоначална инвестиция. Липсата на комфорт, поради нуждата от минимални удобства в купето, са другият негативен аспект, който не бива да се пренебрегва.

Компактният автомобил е за предпочитане

Големината на автомобила, наред с двигателната му мощ и други, влияят върху маневреността и управляемостта му. От голямо значение е какъв е управляваният автомобил по време на шофьорския курс, но при всички положения компактният автомобил има своите безспорни предимства, които го правят идеален за новите водачи. По-лесен е за усещане на габаритите, паркира се лесно и е отличен избор в натоварения градски трафик. Сегментите хечбек и лифтбек са категорични лидери в това отношение. За тези, които имат желание, автошколата разполага и с по-голям автомобил.

Големината на багажника и комфорта при пътуване също не са за пренебрегване. Става ли въпрос за семейна кола, седанът или комбито могат да ти предложат нужния комфорт и достатъчно пространство за безпроблемно превозване на багаж или домашни любимци. Основен недостатък е дългата каросерия, която прави автомобила по-малко маневрен.

Обем на двигателя

По този показател отново средните стойности са препоръчителни. Твърде мощните двигатели с голям обем са свързани и с по-високи разходи. Освен че горят твърде много гориво, дължимият данък за тях също не е никак малък. Мощните и бързи коли са  по-трудни за шофиране от новобранците, особено ако става въпрос за градско шофиране. Подобна инвестиция би била и финансово неоправдана, тъй като колкото и бърза да е колата, тя няма как да не се съобрази с потока, светофарите и т.н. при шофиране в града.

Скоростна кутия

Обучението за шофиране на автомобил с ръчна скоростна кутия определено дава предимство на водачите. Със свидетелство за управление на МПС с ръчни скорости може да бъде управляван и автомобил с автоматична трансмисия, но не и обратното.

Тенденцията в световен мащаб е да се произвеждат автомобили с автоматични скоростни кутии. По-удобно е и много шофьори предпочитат тови вариант пред ръчните трансмисии. Предвид това, че значителна част от автомобилите у нас се купуват на старо, механичните скоростни кутии все още не са рядкост. Какъв автомобил ще вземете е по-скоро въпрос на личен избор. Ако сте изучили тънкостите на занаята, няма голямо значение на кой от двата типа ще се спрете.