fbpx

Страх от шофиране – от какво се обуславя и как да го преодолеем?

Когато говорим за страх от шофиране, обикновено говорим за водачи, придобили наскоро категория B/Б/, категория B1/Б1/, категория B автоматик /Б автоматик/.

Всеки начинаещ водач изпитва неописуем за мнозина страх, когато следва да поеме волана самостоятелно скоро след придобиването на првоспособност. Това е съвсем естествен процес, породен от инстинкта за самосъхранение и чувство на несигурност в уменията на този етап.

Всички водачи, включително и обучаващите ви да шофирате, са придобили този занаят с  много часове, прекарани зад волана. Широко разпространено е мнението, че дамите са по-страхливи водачи, отколкото мъжете. Истината е, че независимо от какъв пол е шофьорът, когато се заеме с нещо ново и непознато до този момент, е съвсем естествено той да изпитва страх.

Рано или късно всеки придобива нужните му умения, за да бъде достатъчно уверен на пътя, а следващите няколко реда ще ви ви помогнат да преодолеете този страх.

На какво се дължи страхът от шофиране?

За да овладеем страха от шофирането, трябва да започнем от първопричините за появата му. Едва тогава можем да работим в посока тяхното минимизиране и преодоляване в най-пълна степен.

Предизвикването и/или участието в ПТП е сред първите поводи за страх у младите водачи. За инциденти от такъв тип слушаме всеки ден в новинарските потоци и това няма как да не повлияе на психиката ни, когато сядаме зад волана.

Мрънкащата половинка и/или приятел, който стои до вас в колата и винаги намира за какво да ви критикува също е не по-малко важен фактор при младите водачи. В първите ни самостоятелни дни на пътя обикновено изпитваме необходимост от това някой да е с нас в колата. Това обикновено са опитни водачи, на които разчитаме за подкрепа, а се случва точно обратното. Критиките им подсилват страховете ни и ни карат да се чувстваме още по-неуверени.

Всички тези причинители обаче имат дълбок корен и той е липсата на опит в шофирането, който няма как да притежаваме на този етап. Той се придобива с времето – колкото повече шофираме, толкова повече умения за справяне в различни ситуации на пътя придобиваме. В един момент дори не осъзнаваме, че страхът си е заминал, а ние се справяме брилянтно на пътя.

Как да се справим със стреса и безпокойството при шофиране?

Страхът трае по-дълго при едни и по-кратко при други. Комплексен е наборът от фактори, които го предизвикват, но и строго индивидуален. Едно е сигурно – всеки, който се е захванал с шофирането, рано или късно ще го доведе до самия му край. С други думи, няма защо да се притеснявате, стартирането на шофьорски курс е първата и най-важна стъпка, която да предприемете, за да придобиете правото да управлявате МПС. Шофирането изисква практика и е нужно да се заредите с търпение, за да постигнете търсения резултат. Малките грешки не бива да ви спират – всеки млад водач е минавал през този период, но волята да не се отказвате ще възпита у вас нужните качества. Увереността ще придобиете с времето.

Знайте, че всяко нещо, научено по време на шофьорския ви курс, е важно да бъде приложено и в личния ви автомобил. Бъдете отговорни на пътя и разчитайте само на себе си.

Преборете страха с шофиране, като за начало избирайте не толкова натоварен маршрут, за да овладеете в детайли поведението на личния си автомобил. Постепенно започнете да карате и по по-натоварените булеварди. Мислете какво правите вие самите на пътя, за да гарантирате своята безопасност и тази на околните водачи. Повтаряйте наученото до момента, но добавяйте по нещо ново всеки път, което ще повторите и утре. То постепенно ще се превърне в утвърден навик и ще изгради увереността ви.