fbpx

Какво е важно да знаем за курсовете за мотоциклети – категория А?

Карането на мотоциклети се асоциира със свобода, високи скорости и прилив на адреналин в кръвта. За да придобиете правото да управлявате мотоциклет от различни категории обаче, както за всеки друг тип МПС, е нужно да придобиете свидетелство за управление на същото.

Тук ще обобщим всичко важно около това какво е нужно, за да придобиете СУМПС за категория А – мотоциклети, в случай че сте решили да се впуснете в ново приключение.

Какво означават категориите А, А1 и А2?

Българското законодателство категоризира шофьорските курсове за мотоциклети в основна категория А и допълнителните А1 и А2. Различните цифри зад основното наименование на категорията показват мощността на мотоциклета. Ето и списък с информация за различните категории курсове:

  • Придобилите шофьорска категория А имат правото да управляват мотоциклети с мощност над 40 кВ и обем на двигателя 600 куб. м – това е най-високата категория за мотоциклети, а мощността на управляваното МПС предполага възможност за упревление с много висока скорост;
  • Придобилите шофьорска категория А1 имат правото да управляват мотоциклети със слаби мощности (от 11 кВ до 15 кВ) и обем на двигателя 125 куб. м – тук влизат тези с най-слаби мощности като скутери, триколесни МПС-та и малки мотоциклети;
  • Придобилите шофьорска категория А2 имат правото да управляват мотоциклети с мощност в границите между 15 кВ и 35 кВ с работен обем на двигателя 400 куб. м.

На колко години се взима книжка за мотор?

За да се запишете за шофьорски курс категория А, не е достатъчно да имате само желанието. Има законови регламентации, които определят минималната възраст, в рамките на която бихте могли да се запишете на  курс.

Възрастта варира, в зависимост от това за коя категория мотоциклети бихте искали да придобиете правоспособност за управление. Нека разгледаме всяка категория поотделно, за да внесем яснота по въпроса на колко години мога да изкарам книжка за мотор:

  • Категория АМ – за да придобиете правото да управлявате МПС категория АМ трябва да сте навършили минимум 15 г. и 11 м.;
  • Категория А – възрастта варира, в зависимост от определени обстоятелства, съответно: 24 навършени години при липса на СУМПС кат. А2, 20 навършени години при наличие на СУМПС кат. А2 от 2 години; 21 навършени години при наличие на СУМПС кат. А2 не по-малко от 2 години за управление на триколесни МПС с мощност над 15 kW/h;
  • Категория А1 – необходимо е да имате навършени минимум 15 г. и 9 м., за да запишете шофьорски курс категория А1;
  • Категория А2 – необходимо е да имате навършени минимум 17 г. и 9 м., за да придобиете правото да управлявате МПС от категория А2.

Какво образование ми е нужно, за да изкарам шофьорски курс категория А, А1 и/или А2?

Правоспособостта за управляват МПС от А, А1 и А2 категория е обвързана и с наличието на минимално образование. За всички категории минимумът и изискуемо образование е завършен гимназиален етап (10 клас) или основно образование, в случай че дипломата е издадена преди 26.09.2017 г.

За записване за шофьорски курс категория А – Варна се обърнете към автошкола “Волан”, където можете да придобиете документ за управление на мотоциклети с различни мощности.